Home  >  Veilig barbecuen

Veilig barbecuen heb je zelf in de hand

Veiligheid voorop dat geldt voor veel dingen in het leven, maar veilig barbecuen is zeker zo belangrijk! Er zijn een aantal aspecten waar je op moet letten wanneer het gaat om veiligheid. Allereerst is het belangrijk dat kinderen en dieren niet bij de barbecue kunnen komen. Kinderen verbranden snel hun vingers wanneer ze aan de warme delen van de barbecue komen, zij vinden het interessant en zien het eten liggen dus een groot risico dat zij hier aan willen komen.

Brandveiligheid en veilige materialen

Een tweede aspect is de brandveiligheid. Plaats de barbecue nooit in de buurt van begroeiing, struikgewas, bomen of andere materialen welke vatbaar zijn voor brand. Verder is het belangrijk om veilige materialen te gebruiken wanneer je gaat barbecuen. De barbecue zelf dient goedgekeurd te zijn en daarnaast afhankelijk van het type barbecue zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden. Veilig barbecuen kan alleen wanneer jij weet wat veilig barbecuen is!

Veiligheid bij de gas- en kolenbarbecue

Bij een gasbarbecue moet je rekening houden met de geldigheidsduur van de gastank, de kwaliteit van de slangen, maar ook de lavastenen dienen in goede conditie te zijn. Wanneer deze zijn verbrand, kunnen zij letterlijk een smet op het vlees veroorzaken (kankerverwekkende stoffen). Als we dan kijken naar de houtskool barbecue, dan dien je te letten op de maximale hoeveelheid kolen. Bij het gebruik van teveel kolen kan de barbecue oververhit raken of het vlees raakt verbrand aan de buitenkant terwijl het aan de binnenkant nog rood of niet gaar is. Dan is er nog de elektrische barbecue. Deze barbecue zal niet snel oververhit raken, omdat de gebruikte materialen op elkaar zijn afgestemd, hier kun je dus veilig mee barbecuen. Veilig barbecuen is belangrijk!

Kwaliteit van het eten bij barbecuen

De kwaliteit van het eten hoort ook bij de veiligheid van de barbecue. Hoewel menigeen van mening is dat een echte barbecue op kolen moet worden gestookt, is de houtskool barbecue wel de meest ongezonde variant van deze drie. De stoffen die vrij komen zijn vele malen schadelijker dan die van bijvoorbeeld de elektrische variant welke het vlees op de meest schone manier zal bereiden. Wel is het bij het gebruik van een elektrische barbecue erg belangrijk dat de stroomvoorziening ervan niet in contact komt met water.

De juiste bereidingswijze van het eten

Ben bewust van de juiste bereidingswijze van het eten, met de nadruk op het vlees. Voor de meeste vleessoorten geldt dat het goed gegaard dient te zijn. Het gevaar bij het gebruik van een barbecue is dat de binnenkant van het vlees vaak niet gaar is, terwijl de buitenkant al bijna zwart wordt. Belangrijk is dat bij barbecuen de tijd wordt genomen voor een goede bereiding. Dit heeft ook met veilig barbecuen te maken. Te hard stoken is niet alleen slecht voor de smaak, maar zwart en/of onvoldoende gegaard vlees is ook nog eens erg ongezond.

Goed vlees

Zorg voor kwalitatief goed vlees. Dit is belangrijk, zeker bij gebruik op een barbecue. Vlees wat geschikt is voor de barbecue zal niet zo snel aanbranden en zal goed gegaard het rooster verlaten. Variatie in vlees is belangrijk, zodat er verschillende soorten vezels en vitaminen binnen komen. Veilig barbecuen kan alleen wanneer alles goed is voorbereid.