Home  >  Barbecue schoonmaken

Barbecue schoonmaken, wat moet er schoon?

Bij het moet vooral worden gelet op het rooster. Bij een volgend gebruik is het wel zo prettig wanneer het rooster niet zwart en aangebakken op de barbecue gelegd moet worden. Alles wat in aanraking komt met vlees en alles wat zorgt voor een goede werking van de barbecue dient altijd schoon te worden opgeborgen.

Hoe maak je een barbecue schoon?

Er zijn veel verschillende manieren om de onderdelen van een barbecue schoon te maken. Vooral bij het rooster dient gelet te worden op de aanwezige anti aanbaklaag. Wanneer er agressief mee wordt omgegaan, zoals bijvoorbeeld met een plamuurmesje of een corrosief middel, zal de laag er meteen vanaf gaan en zal het moeilijker worden om het onderdeel in het vervolg schoon te krijgen. Voorkomen is in dit geval dan ook beter dan genezen. En bij goed gebruik worden de onderdelen niet zo vies dat dergelijke middelen nodig zijn. Een barbecue schoonmaken is niet zo moeilijk.

Welke middelen zijn er?

Gebruik in elk geval geen bijtende stoffen, of vloeistoffen of materialen met een schurende eigenschap zoals Jif, schuurpapier of een staalborstel. Een goede ontvetter kan uitkomst bieden. Vaak valt aangebakken vlees en vet er dan al bijna vanaf. Velgenreiniger voor autobanden kan ook worden gebruikt, echter let erop dat het middel niet te lang aanwezig blijft. In dergelijke gevallen is goed nawassen erg belangrijk, om ervoor te zorgen dat het onderdeel echt schoon is. Een barbecue schoonmaken kan wanneer je de juiste producten gebruikt.

Hoe voorkom je aanbranden?

Door tijdig het vlees te draaien, gebruik te maken van een kwalitatief goed rooster, de barbecue niet te heet te maken en geen producten op de barbecue te gebruiken die er niet op horen kan aanbranden en aanbakken worden voorkomen. Wanneer een rooster eenmaal is verpest zal het een hele kunst worden om én het vlees niet aan te laten bakken, én de barbecue achteraf nog schoon te krijgen. Voorkom aanbranden en zorg hiermee dat een barbecue schoonmaken niet te lang duurt.

De meest onderhoudsvriendelijke barbecues

Door het feit dat gasbarbecues en elektrische barbecues beter reguleerbaar zijn in temperatuur, is de kans op aanbakken bij deze modellen een stuk kleiner dan bij een houtskool barbecue. Echter, bij goed gebruik hoeft schoonmaken geen grote klus te zijn, bij geen enkel model. Let bij de aanschaf van een barbecue wel goed op de kwaliteit van het rooster, zodat het onderhoud gemakkelijk is. Een barbecue schoonmaken hoeft geen uren te duren, zorg er voor dat je een goede bbq koopt die onderhoudsvriendelijk is.

Opbergen van de schoongemaakte barbecue

Zorg ervoor dat de barbecue echt schoon is. Met echt schoon bedoelen we dat ook het gebruikte schoonmaakmiddel van de barbecue is verdwenen. Dit is niet prettig wanneer het nog aanwezig is en de barbecue weer zal worden ingezet. Zorg ervoor dat beschadigingen worden voorkomen en dat de barbecue niet in de weg staat. Zeker aan het einde van de zomer is het belangrijk om de barbecue goed op te bergen, anders staat hij de hele winter in de weg. Een barbecue schoonmaken doe je zeker wanneer je hem voor langere tijd op gaat bergen.